Een coupeuse of coupeur is verantwoordelijk voor het naaien van nieuwe kleding en het vermaken van bestaande kleding. Andere benamingen voor coupeuse zijn ook wel kleermaker, kleermaakster of naaister. Welke werkzaamheden een coupeuse precies uitvoert is afhankelijk van de werkgever, omdat de meeste coupeuses ook andere werkzaamheden kunnen uitvoeren, zoals patroontekenen en het ontwerpen van kleding. Als coupeuse ben je in de meeste gevallen werkzaam voor een naaiatelier of modewinkel. Als een coupeuse werkzaam is voor een naaiatelier bestaan de werkzaamheden uit het in elkaar naaien van nieuwe kleding aan de hand van modellen en patronen. Binnen een modewinkel is een coupeuse verantwoordelijk voor het vermaken van kleding en het helpen passen van kleding. Voor het beroep coupeuse bestaan verschillende opleidingsmogelijkheden, die kunnen variƫren van een cursus of een Mbo-opleiding, tot een Hbo-opleiding. Het beroep coupeuse moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat de meeste coupeuses gezien kunnen worden als allround vakspecialist, die verantwoordelijk kunnen zijn voor verschillende werkzaamheden die met kleding te maken hebben. Of een coupeuse zelfstandig kleding zal ontwerpen kan verschillen per coupeuse, omdat het ontwerpen van kleding ook een aparte specialisatie is. Als coupeuse hoef je niet beroepsmatig werkzaam te zijn, omdat het naaien en vermaken van kleding voor redelijk veel mensen een hobby is. Het beroep coupeuse komt in de praktijk op verschillende manieren voor, waardoor de inhoudelijke werkzaamheden van een coupeuse kunnen verschillen. De inhoudelijke werkzaamheden van een coupeuse bestaan meestal uit het naaien, stikken, omzomen, afzomen, verstevigen, innemen of versieren van kleding. Vanzelfsprekend kan een coupeuse ook verantwoordelijk zijn voor het repareren van kleding of voor het plaatsen van risten.

Een coupeuse is dus gespecialiseerd in het in elkaar naaien van kleding, het repareren van kleding en het vermaken van bestaande kleding. Daarom kan een coupeuse in veel gevallen ook aangemerkt worden als kleermakerkledinghersteller of naaister. Een belangrijke toevoeging hierbij is dat een coupeuse ook alleen verantwoordelijk kan zijn voor het in elkaar naaien van nieuwe kleding. In dat geval kan een coupeuse niet echt aangemerkt worden als kleermaker of kledinghersteller. Het is niet zo dat coupeuses alleen werkzaam kunnen zijn voor een naaiatelier. Denk ook aan de betere modewinkels of maatpakkenwinkels, die regelmatig te maken hebben met het vermaken van nieuwe kleding. In dat geval zal de coupeuse kleding voor klanten direct aanpassen als dat mogelijk is. Als coupeuse is het belangrijk dat je over veel kennis beschikt, die niet alleen te maken heeft met het kunnen vermaken van kleding. Textielkennis en het zelf kunnen ontwerpen van kleding zijn meestal net zo belangrijk. In dat geval is een coupeuse ook verantwoordelijk voor patroontekenen. Het patroontekenen wordt tegenwoordig meestal op de computer gedaan, omdat dit sneller en beter werkt.

WERKEN ALS COUPEUSE

Een coupeuse heeft dus meestal te maken met maatwerk kleding, die ook ontworpen is door een coupeuse. In dat geval is een coupeuse ook verantwoordelijk voor uitwerken van patronen om kleding daadwerkelijk te kunnen maken. Hiervoor zal een coupeuse gebruik maken van een pop, waarop de verschillende kledingstukken opgestoken worden. Vanzelfsprekend is een coupeuse ook verantwoordelijk voor het in elkaar naaien van het eigen ontwerpen. Een coupeuse zal hiervoor gebruik maken van een industriĆ«le naaimachine, echter heeft een coupeuse ook te maken met handwerk. Denk hierbij vooral aan het inzetten van drukknoopjes en haakjes. Afhankelijk van de kleding en afwerking kan een coupeuse te maken hebben met borduurwerk.

WAT DOET EEN COUPEUSE:

  • Het uitvoeren van handwerk (knoopjes, haakjes)
  • Het in elkaar naaien van nieuwe kleding
  • Het eventueel helpen passen van kleding
  • Het vermaken van bestaande kleding
  • Het eventueel ontwerpen van kleding
  • Het repareren van kleding

OPLEIDINGEN TOT COUPEUSE

Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden voor het beroep coupeuse via reguliere scholen, zoals de Mbo-opleiding allround medewerker mode/maatkleding. Ondanks dat een coupeuse moet beschikken over voldoende vakkennis is het mogelijk dat een coupeuse niet beschikt over een erkende opleiding. Het is dan ook denkbaar dat een coupeuse de verschillende werkzaamheden in de praktijk aangeleerd heeft van ervaren collega's, die in dat geval gezien kunnen worden als leermeester. Over welke opleidingen een coupeuse eventueel moet beschikken kan per soort werkgever verschillen, omdat het beroep coupeuse op verschillende niveaus kan voorkomen in de praktijk. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

BEDRIJVEN WAAR EEN COUPEUSE WERKZAAM KAN ZIJN.              Een coupeuse is meestal werkzaam voor een naaiatelier of modehuis. Daarnaast kan een coupeuse werkzaam zijn voor theatergezelschappen, die veel met kleding te maken hebben. Vanzelfsprekend kan een coupeuse ook werkzaam zijn als ondernemer. In dat geval beschik je meestal over een eigen kledingatelier. Ook gespecialiseerde winkels maken gebruik van coupeuses. Denk bijvoorbeeld aan bruismodewinkels, die veel te maken hebben met maatwerk.